Kristálygomba

Kristálygomba limonádé készítése, tapasztalatok, tanácsok

LIMONÁDÉKÉSZÍTÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

 

Megpróbálok mindent leírni, ami eszembe jut, és kérdés lehet, de ha valamit kihagyok, akkor nyugodtan kérdezzetek!

 

Amikor hazaviszitek a gombát, és még nem csináljátok meg, akkor a hűtőbe tegyétek be, ott egyébként nagyon sokáig eláll - ezt tapasztaltam annak ellenére, hogy többen írják, hogy csak pár napig lehet ott tárolni. Ha legalább 3-4 hetente egyszer meleg vízzel jól át van mosva, friss vízbe téve, akkor hetekig, hónapokig sem lesz semmi baja!

 

Két fázis van a gomba életében:

 

1. - amikor "dolgozik" és limonádét termel, akkor valahol a lakásban ott kell tárolni, ahol nincs túl meleg, de nincs is nagyon hideg. Nálam kb. 20 C-on van a konyha egyik sarkában a földön, ez a legjobb neki, mert hidegebben nem „dolgozik" megfelelően (pl hűvös spejz), melegben pedig túlerjed!

 

2. - amikor átmenetileg "pihen", vagyis ha elutaztok, vagy a fölösleget elteszitek, akkor a hűtőben kell tárolni továbbadásig, vagy a következő készítés idejéig!

 

A limonádét folyamatosan kell inni, hogy a hatása megfelelő legyen, ezért ne hagyd ki sokáig a fogyasztását! (Ha 1 hétig iszod, 1 hétig nem, vagy csak hébe-hóba csinálod, akkor nem sokat ér!)

 

Először adottnak kell lenni a készítéshez a feltételeknek, aztán kezdhetitek a „termelést".

 

Fontos! A gomba fémmel nem érintkezhet!!!

 

Szükséges eszközök: (lásd fényképen a 7. menüpontnál)

 

 • műanyag edény, vagy 5 l-es üveg (nekem egy nagy, ketchup-os vödröm van, abban nekem pont elfér a dupla adag, vagyis 4 liter! Én mindig annyit készítek, mert ketten isszuk, két naponta szűröm, így pont elég! De jó a nagy kekszes vödör is, vagy a jó alaposan kimosott zsíros vödör. Ez így sokkal kényelmesebb a befőttes üvegnél, mert széles a szája és belefér a szűrő és a szedőkanál.)

 • műanyag szűrő (az a legjobb, aminek az oldala zárt falú, és a szűrője nagyon sűrű. Nem jó hozzá a ritkább lyukú, vagy a tésztaszűrő, mert az apró gombák belekerülnek a limonádéba.)

 • nagyobb méretű műanyag kanál, egy hosszabb nyelű műanyag „fakanál", vagy salátáskanál - keverni.

 • műanyag szedőkanál (tökéletesek a fekete műanyag hőálló készletben lévő szedőkanalak)

 • citromfacsaró

 • műanyag, vagy üveg kancsó, amire kényelmesen ráhelyezhető a képen látható szűrő

 • tölcsér

 • üvegek, amiben tároljátok a limonádét (továbbiakban lötyi! Nevetés )

 

 A kezdő gombamennyiség egy adag készítésére elég, kb. 8 kanálnyi!

 

Első teendő a gombával, hogy a szűrőbe téve jó alaposan át kell mosni folyóvízzel, kb ½ perc. Annak, hogy a gombák jól érezzék magukat, szépen szaporodjanak, szép dundikra növekedjenek, ne legyenek túlságosan aprók, a legfőbb titka (tapasztalat útján), hogy a víz, amivel átmossuk, jó kézmeleg legyen. Vagyis: a langyostól egy kicsit melegebb, a már melegnek mondhatótól kicsit langyosabb! És ez tényleg nagyon fontos! (Volt, hogy hideg vízzel mostam át egy időben, és teljesen szétmorzsolódtak, elaprózódtak, de átgondoltam, mit csinálok másképp, és csak annyi volt, hogy nem akartam hosszabb ideig kiengedni a csapból a vizet, hogy meleg víz jöjjön - spórolni akartam Zavarban van. Amikor megint langyos-meleg vízzel mostam őket, szépen visszahíztak!!!)

 

Átmosás után mehetnek a vödörbe:

 • mehet hozzá 10-15 dkg cukor (ez attól függ, mennyire szeretitek édesen a limonádét, de utólag is lehet pótolni akár édesítővel is - ha már leszűrtétek a gombáról. A cukrot én egyszer kimértem dekára, beletettem egy kis füles pohárba, azóta csak azzal merítek a cukorból, így nem kell méricskélni állandóan. Min. 2 evőkanál szükséges a készítéshez),
 • kb. 10 szem mazsola (én nem csinálom mazsolával, mert sokkal finomabb aszalt ananászkockával - semleges, csak sima limonádé ízű lesz - , vagy esetleg áfonyával. Próbáltam aszalt szilvával és sárgabarackkal, de az nem ízlett, mert erjedt ízű lett tőle a lötyi. Van, akinek azzal is ízlik.),
 • egy félbevágott citrom (aminek a végét egy picit le kell vágni, hogy átjárja a citromot a víz!),
 • és erre jön a 2 liter víz.

Ezután össze kell keverni benne a cukrot, majd rátenni a vödör tetejét, pici hézagot hagyva.

A vödröt félre kell tenni, majd a két nap alatt 1-2-szer megkeverni (én mindig elfelejtem, de nem szoktak rám megharagudni a gombák! Kacsintás )

 

Le lehet szűrni 1-2-3 nap múlva. Nekem a két napos a legjobb, mert az egy napos kicsit gyengébb ízű, a három napos pedig ezen a hőmérsékleten (főleg nyáron, mikor melegebb van) már kicsit erjedtebb. Amikor a gomba dolgozik, és megkavarjátok, akkor kicsit buborékos, ez természetes, attól még nem lesz rossz az íze. Ha nem tudjátok leszűrni két nap után (elfoglaltság miatt), akkor tegyétek egy kicsit hűvösebbre, és nem lesz gond vele.

 

A 2. napon - szűréskor -  bele kell facsarni a citromot (célszerű a vödörre rátenni a szűrőt és abba facsarni, hogy a citrom-cafatok ne közvetlenül a lötyibe kerüljenek, mert nehéz kihalászni. Én először úgy csináltam, és sokat kínlódtam vele). Vegyétek ki belőle a szűrőt, és ismét egy trükk, amitől sokkal finomabb: a citrom héjából a citromolajat bele szoktam nyomkodni a lötyibe, körbe-körbe forgatom a kifacsart citromot és jól összepréselem a héját, belemártogatom, hogy mind belekerüljön. Lehet látni a tetején úszkálni a citromolajat. Ez nagyon különleges ízt ad neki. Összekeverés után szoktam megkóstolni, és amikor szűröm át, a kancsóba teszek még egy kevés citromlevet (ha túl pici volt a citrom, és nem elég ízes, illetve ha ti citromosabban szeretitek a limonádét, tegyetek bele), és ha nem pontosan mértem a cukrot, kicsi édesítőt teszek a kancsóba, majd beleöntöm 1 literes ásványvizes, vagy üdítős üvegekbe.

 

A kész löttyöt hűtőben kell tárolni, de naponta viszem a munkahelyemre, ott csak nyáron tartom állandóan a hűtőben, ha nincs túl meleg, ott van mellettem, kb. délig semmi baja, utána már jobb betenni a hűtőbe, mert „beindul". Ezt majd kitapasztaljátok. Egyébként a hűtőben egy hétig jó ízű marad. (Tavaly nyaraláskor - sátorozáskor - nem volt hűtő, így két hűtőtáskában vittünk 8 litert, egy pár jégakku volt mellette, a kocsi csomagtartójában le volt takarva plédekkel. Az 5. napra fogyott el, és még semmi baja nem volt, hideg volt!)

 

Ezután kicsit átmosom a vödröt (nem kell mosószerrel), átmosom a gombát ismét jó langyos-meleg vízzel, és kezdődik a folyamat előlről! Minden szűréskor kicsit több lesz a gomba, én kb. minden második-harmadik szűrés után kiteszek belőle annyit, hogy csak az eredeti mennyiség, kb.8 kanálnyi maradjon (vagyis nálam a duplája, mivel dupla adagot készítek, ez nálam a szűrőben kb. ¾ részig ér, így akkor teszek ki belőle, amikor már púposodik a szűrőben.)

 

Amit kiszedtem fölösleget azt beteszem a hűtőbe egy zárható műanyag dobozban, vagy egy befőttes üvegben, de teszek bele egy kanálnyi cukrot (ezt mostanában már nem!), annyi vizet, hogy bőven ellepje, a következő alkalommal megint hozzáteszem a fölösleget és időnként (kb. 3-4 hetente) a félretett gombát is átmosom, nehogy megbuggyanjanak! Ezeket lehet aztán továbbadni, ha összejön kb. 8 evőkanálnyi.

 

Hát, remélem, kimerítő volt a tájékoztatás, ha van kérdésetek, akkor Nyugodtan telefonáljatok, szívesen válaszolok!!!  (E-mail címem nincs!!!)

 Telefonszám: 20/395-15-18

Olvassátok el a másik leírást is, amit az internetről másoltam ki különböző oldalakról, és a fórumokról való hozzászólásoknak is vannak érdekes részei (pl. cukorbetegekre vonatkozóan).

 

Jó gombázást, és váljék egészségetekre!

 

Erika

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 53
Heti: 192
Havi: 192
Össz.: 755 184

Látogatottság növelés
Oldal: 2. Saját készítési leírásom, tapasztalatom
Kristálygomba - © 2008 - 2020 - medi.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »